AGRICULTURA

Novos froitos para o futuro

A comarca de Celanova acaba de dar a súa primeira colleita de mirabeles sementados para a industria conserveira. Con Carmen Jiménez á cabeza, o proxecto consistirá no envasado deste froito en almíbar aromatizado con diferentes herbas

Carmen Jiménez, xunto ós mirabeles que aínda están en proceso de maduración.
Carmen Jiménez, xunto ós mirabeles que aínda están en proceso de maduración.
Novos froitos para o futuro

É habitual pensar na comarca pontevedresa do Rosal cando oímos falar de mirabeles, pero agora, a zona de Celanova tamén quere asociarse ó nome desta pequena variedade de ameixa. E quere facelo dándolle unha volta de innovación ó producto da man de Carmen Jiménez, responsable da conserveira "María Tola".

Hai agora cinco anos que prantou na súa finca 40 árbores simplemente "por probar sorte" e confiando en que foran adiante. Daquela, agardaba que deran froito suficiente para poder comercializalo en dous anos. Finalmente, tivo que aprazalo un pouco máis pero onte xa puido recoller a primeira colleita para a industria conserveira. "O ano pasado xa deron algo de froito, pero só para consumo propio", explica Carmen Jiménez. 


Típico de Centroeuropa


Os mirabeles son moi típicos da zona de Centroeuropa e en países como Francia ou Alemaña está moi arraigado o seu envasado. Non acontece o mesmo en España, onde é máis habitual atopalo deshidratado ou en augardente, tal e como planeaba facer Carmen nun principio. Pero, tendo en conta que "o clima da zona de Celanova se presta para o cultivo desta árbore", deixará que o froito acade diferentes niveis de maduración co obxectivo de contemplar tamén a comercialización doutros productos. 

Así, o envasado en almíbar que agora porá en marcha require o menor grao mentres que as confituras esixen unha maduración máis elevada, conta a responsable de María Tola. Por iso, deixou aínda unha pequena cantidade de mirabeles na árbore agardando a que collan o punto necesario para facer doces. 

A de Carmen Jiménez, natural de Almería pero afincada en Celanova, é unha clara aposta polo futuro do rural, incorporando novos froitos que ata agora non se tiñan arraigado na zona. Un mantra deste proxecto é o slow food, unha filosofía que aposta por manter a calidade da comida e a máxima naturalidade posible, avogando por un producto ecolóxico sen ingredientes artificiais.