O Ribeiro

Juan Manuel Casares: “O viticultor revalorizou o seu produto ata un 10%”

O Ribeiro

entrevista

Juan Manuel Casares: “O viticultor revalorizou o seu produto ata un 10%”

Juan Casares, presidente do Consello Regulador de O Ribeiro. (JOSÉ PAZ)
photo_cameraJuan Casares, presidente do Consello Regulador de O Ribeiro. (JOSÉ PAZ)
O presidente do Consello Regulador do Ribeiro destaca que o labor emprendido a favor da intensificación do control de calidade da uva.

Cando entramos na recta final da campaña da recolleita da uva na Denominación de Orixe Ribeiro, todo apunta a que se cumprirán as expectativas máis optimistas, superando de forma importante os quilos da pasada campaña, aínda que o logro que máis quere destacar o presidente do Consello neste momento é a revalorización que desde o organismo conseguiron para o traballo dos viticultores, de ata un 10%. Tamén quere destacar o presidente do Consello, Juan Casares, o labor emprendido a favor da intensificación do control de calidade da uva.

Como está desenvolvéndose a campaña da recollida dá uva deste ano?

Logo de dous anos moi malos, con algo máis de sete millóns de quilos de uva recolleitos en 2017 e en torno aos nove millóns de quilos en 2018, este ano apunta a que mellorará de forma importante eses números. Nestes momentos segundo os últimos datos recollidos no Consello, do pasado sábado, xa estabamos en 11.747.298 quilos de uva recolleitos con 105 bodegas abertas, das que 97 xa remataran a vendimia deste ano.

Un bo ano que permitiu ata recoller uva para elaborar viño tostado, algo que non era posible desde había dous anos.

Efectivamente, houbo algunhas bodegas que puideron recoller esa uva para o viño tostado que require unhas características especiais; debe ser unha uva de gran calidade, que é a que estamos tendo esta campaña grazas a unhas características fitosanitarias especialmente boas.

Que obxectivos se fixou para o seu mandato á fronte do Consello e en que punto estamos en canto a nivel de execución deses obxectivos?

Nós suscitámonos potenciar unha serie de aspectos, entre eles, garantir a orixe da materia prima; estamos falando de control. O ano pasado puxemos en marcha un sistema de control moito máis estrito e férreo con dous obxectivos fundamentais: o primeiro, cumprir esa función de consello regulador e o segundo, enviar unha mensaxe de absoluta garantía e seguridade ao consumidor. E hai outra pata que nos parecía importante, que era poñer en valor a figura do viticultor.

Que se fixo neste último aspecto?

Era un dos nosos empeños e, sinceramente, creo que o estamos conseguindo. Este ano, non só conseguimos unha boa colleita en calidade e cantidade, senón que o viticultor conseguiu revalorizar o seu produto, a uva, ata un 10% esta campaña, segundo as certificacións que obran no noso poder. Así que estamos conseguindo ese obxectivo que nos marcamos de que o viticultor consiga un prezo máis xusto para o froito do seu traballo durante o ano. E isto nun ano no que, paradoxalmente, aumentou a cantidade de uva producida.

E en canto ao control?

Fixemos un esforzo importante, reforzando o operativo de seguimiento da uva con controis previos, non só nas bodegas, senón combinándoos con inspeccións nos lugares onde se está vendimando. Isto tamén axudou a revalorizar esa figura do viticultor, algo que consideramos esencial para garantir o futuro da denominación. E iso nunha zona onde, a diferenza doutras, o viño comparte protaginismo en canto á peso económico con outros elementos, como pode ser o turismo en Ríalas Baixas ou a pizarra en Valdeorras, o viño é a fonte principal de riqueza.

E en canto ao enoturismo?

Estamos traballando na súa potenciación, en colaboración coa Diputación provincial e o xeodestino Ou Ribeiro-Carballiño. Para iso rexistramos a marca "O Camiño do Viño", no que pretendemos ligar todo o que é a historia milenaria desta comarca así como a súa riqueza patrimonial co mundo do viño. Neste marco desenvolvemos actividades como a do Viñobús, que durante o pasado mes de setembro colmou plenamente as expectativas que tiñamos.

Unha das procupacións do novo Consello que vostede preside é a do futuro da denominación, e nese sentido púxose en marcha o denominado Plan Estratéxico. En que punto estamos neste estudo?

Precisamente a semana pasada tivemos a última reunión deste Plan Estratéxico no que estamos implicados tanto o Consello como a Deputación provincial e a Universidade. Precisamente os 10 profesores universitarios que están levando a cabo este estudo de estratexias para dinamizar a comarca do Ribeiro teñen agora xa todos os elementos para dar o impulso final ao seu traballo, que esperamos que estea listo antes de final de ano; eu creo que ata antes de finais de novembro poderiamos ter as conclusións.

Más en O Ribeiro