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"Ao ter o choio ao aire libre estás sometido ao tempo, non sabes que vai pasar"

La patata, la castaña y la son los productos estrella de un campo que merma. Esta es la voz de sus protagonistas.

Patata y cereal

Amador Díaz: "Ao ter o choio ao aire libre estás sometido ao tempo, non sabes que vai pasar"

XINZO DE LIMIA (HOTEL XINZO). 23/08/2019. OURENSE. Charla y degustación de la Pataca da Limia. FOTO: ÓSCAR PINAL

Amador Díaz

En A Limia, el cultivo de patata de este año ha sido inusual. "A estas alturas aínda hai zonas nas que non se recolleu", asegura Amador Díaz, presidente de la Asociación de Productores de Patata de A Limia, que agrupa a un centenar de socios.

"Tivemos que sementar tarde este ano, e a medidos de setembro aínda non empezáramos a recoller. É o cambio climático, está afectando", explica. Las lluvias intensas de noviembre impidieron que los agricultores plantasen cereal de invierno –centeno y trigo blando–: "Plantamos o 20% do que facemos normalmente, e non vai sair, porque xa está todo encharcado. Ao ter o choio ao aire libre estás sometido ao tempo, non sabes que vai pasar".


Oliva

José Antonio García: "Tivemos un bo ano en xeral e pouco a pouco somos máis na provincia"

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La Asociación de Productores de Aceite y Aceituna de Galicia crece en la provincia poco a poco: desde agosto, 20 agricultores se sumaron a la entidad, que supera los 90 socios. "Animamos aos que empezan no cultivo a formar parte da asociación, é unha forma de aprender máis sobre o cultivo", explica José Antonio García, presidente de la asociación.

La recogida de este año, que ya terminó en la provincia, fue superior a la del pasado: "A colleita en xeral foi superior ao que contábamos, aínda que houbo xente a que lle influíu a chuvia e as sequías. O aceite é de calidade, na súa gran maioría". La entidad promueve formación para los productores, así como asegurar sus cultivos. 


Hortalizas y frutas

Artemia González: "Hai pouco tempo empecei a sementar cilantro, hai moita xente que o quere"

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Desde los 14 años, Artemia González lleva al rianxo de la Plaza de Abastos sus hortalizas y frutas. "Xa viña de pequena, coa miña avoa e a miña nai", asegura. De cuando empezó, en los años 70, recuerda la introducción del puerro en la huerta ourensana: "Aquí non había, eu sabía o que era por un tío que estivera na guerra e que falaba del, en canto puidemos, compramos sementes".

En sus fincas, González ha ampliado la variedad de cultivos: remolacha de mesa, brécol, coliflor, apio, kiwis, nuevos tipos de calabaza... "Hai pouco tempo empecei a sementar cilantro, hai moita xente que o quere, sobre todo, xente que vén de fóra", apunta. La agricultura asegura que, en la provincia, "dase de todo": "Algunhas cousas levan máis traballo, pero temos moita sorte coa nosa terra".


Castaña

Juan Fernández: "La llegada de la avispilla ya se nota, pero va a ir en aumento los próximos años"

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La llegada de la avispilla del castaño a la provincia ya se dejó notar en la cosecha de este año, la principal del país. "Todavía está empezando a afectar, pero va a ir en aumento, por lo menos durante los próximos cuatro años", explica el valdeorrés Juan Fernández, presidente de la Red Estatal del Castaño.

La previsión no es favorable, pero Fernández recuerda que en otros países, la situación fue peor: "Hay sitios en los que los problemas duraron 10 años, aquí estamos haciendo todo lo posible, la Xunta se ha implicado desde el primer momento". Por el momento, tan solo Extremadura se salva de la llegada de la plaga, que ya llegó a Galicia, Andalucía y Castilla-León. "La producción se va a reducir en toda España, a Extremadura también va a llegar", asegura Fernández. 

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