Condes de Albarei inaugurará este venres un centro de enoturismo no pazo Baión

Foto: EFE
Os visitantes poderán ver parte das 22 hectáreas da propiedade, onde os viñedos se combinan con paseos e cantos naturais
Tres anos despois da adquisición do pazo Baión por parte da adega Condes de Albarei, este venres farase realidade o proxecto da empresa de converter o complexo que alberga o terreo e as edificacións do pazo nun centro de enoturismo.

O presidente de Condes de Albarei, Guillermo Rodríguez, acompañado polo arquitecto César Portela, responsable da rehabilitación, presentaron este xoves as instalacións do centro de enoturismo 'Pazo Baión' que poderá visitarse a partir do venres.

Os visitantes poderán visitar boa parte das 22 hectáreas coas que conta a propiedade, nas que os viñedos se combinan agora con paseos, xardíns e 'cantos naturais'. Así mesmo as persoas que se acheguen ata o pazo Baión tamén terán á súa disposición o centro de visitas, que alberga as instalacións da adega de albariño así como téndaas, a enoteca e os salóns para convencións e eventos.

As novas instalacións contarán cun percorrido polo interior da adega adaptado para o visitante, sen que interrompa os labores profesionais que nela se desenvolven, segundo explicaron.

Está previsto que as visitas particulares se poidan realizar sen cita previa e de forma gratuíta durante a fin de semana. Para as visitas en grupo como para achegarse ata o centro de enoturismo de luns a venres se aconsella poñerse previamente en contacto cos responsables da adega, segundo precisaron.

Os visitantes tamén poderán optar a realizar unha visita guiada polas instalacións e a unha cata degustación por un prezo que aínda non foi determinado.

ORGULLOSOS

O presidente de Condes de Albarei sinalou durante a presentación sentirse 'especialmente orgulloso' polo traballo de rehabilitación realizado na propiedade do pazo, así como polo resultado final que se conseguiu. Un labor, engadiu, que 'aínda 'non finalizou'.

De feito, aínda queda pendente a rehabilitación e acondicionamento interior do edificio central do pazo, que no futuro albergará un hotel. 'De momento tan só limpamos a fachada e axeitado o ámbito para que non desentoe co resto do conxunto', sinalou lle presidente da adega, quen asegura que as obras nesta edificación están previstas para unha segunda fase para a que aínda non hai data concreta.

VIÑO E TRADICIÓN

O arquitecto César Portela, responsable da reconstrución das instalacións para a súa conversión no centro de enoturismo, indicou que a idea fundamental que dirixiu todo o proceso de rehabilitación foi 'recuperar esa esencia tradicional que en Galicia vincula aos pazos co mundo do viño'.

Neste sentido a rehabilitación foi 'tremendamente respectuosa' coa arquitectura tradicional das edificacións. 'O que se fixo foi dotala dos complementos necesarios para combinar o seu carácter produtivo, como adega, co seu carácter lúdico, como centro de visitas e de turismo', explicou o arquitecto pontevedrés. Sen esquecer nunca, engadiu, que 'a elaboración de albariño neste lugar é o que xustifica todo o resto'.

ELEMENTOS SIMBÓLICOS

Un dos elementos sobre os que se interveu foi a porta que dá acceso ao terreo do pazo Baión. César Portela explicou que o portalón existente tiña unha moi forte carga simbólica, xa que representaba a loita que nese lugar protagonizaron as nais contra a droga. Neste sentido, engadiu o arquitecto, 'quixemos crear unha porta de acceso totalmente nova tamén como elemento simbólico, pero neste caso da nova vida do pazo'.

A integración co ámbito natural foi outro dos eixes sobre os que César Portela realizou as obras de rehabilitación de 'Pazo Baión'. Neste sentido, os terreos de viñedos contan agora con paseos 'perfectamente integrados', segundo indicou, que permiten descubrir os seus múltiples cantos. Itinerarios naturais que van dende o palmeral e o pombal situados na parte baixa da propiedade ata o hórreo que culmina o outeiro máis alto do terreo.

Segundo explicou o arquitecto, o conxunto adquirirá o seu máximo esplendor dentro dalgúns anos. 'Cando traballas con cemento, con pedra ou con madeira o resultado a vai de inmediato, pero cando traballas con vexetación hai que esperar algún tempo máis', manifestou. Para César Portela, o pazo Baión podería explicar, dende o punto de vista paisaxístico, todas as terras do Salnés e do val do Umia.

Te puede interesar