“Somos un sector moi sufrido"

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En la agricultura y la ganadería las crisis no son una novedad. Acostumbrados a temporales que arruinan cosechas o importaciones que minusvaloran el producto de la tierra, el campo se enfrenta ahora a otra batalla más grave.

Mientras la gran mayoría de la sociedad se pregunta qué pasará una vez se levante el confinamiento y teme la peor de las crisis, el mundo rural, con mucho callo en esto de los contratiempos, lucha ya por subsistir. Los ganaderos y agricultores piden nuevas fórmulas y más ayudas para lograr vivir de un trabajo tan libre como inestable. Y más en estos momentos. 

Casimiro Rodríguez, agricultor limiano, reclama poder vender directamente las patatas a los supermercados. Asegura que, de las medidas propuestas por la Administración autonómica, tan sólo se están beneficiando los grandes almacenistas, puesto que el excedente del resto de productores, paralizado por la crisis del coronavirus, sigue estando ahí. Pide menos requisitos para poder facilitar el trabajo en el campo. "Las inspecciones está bien que las tengamos, pero un ISO vale 5.000 euros y hay gente que lo puede tener, pero yo no puedo, y las licencias valen un dineral", asegura el agricultor, quien tiene claro que "vivir en el rural te tiene que gustar y este trabajo también". 

“Ímolo levando"

Felipe Rodríguez, ganadero de A Peroxa, con más de 200 cabezas de ganado en la actualidad, saca pecho de su profesión. "Eu vexo que hoxe aplauden a todo o mundo, non pedimos aplausos, pero ninguén pensa en nós. Tampouco o necesitamos, somos un sector sufrido. Eu fago isto porque me gusta, o que estea a contragusto non é para el", explica convencido. El ganadero da el año por perdido. "Ímolo levando, e como está todo o mundo mal, nós tamén estamos así. Ao principio houbo un bum de ventas, agora decaeu en máis dun 70 por cento. Estanos afectando moito esta situación porque xa empezamos a notar que os nosos animais tardan en saír", cuenta resignado. 

Álvaro Campos, ganadero de Amoeiro, propietario de 38 vacas y un toro, no tiene buenas perspectivas de futuro: " Se estabamos mal, peor imos quedar". Campos, sin medias tintas, tiene claro que "se os ricos se puxeran en folga isto seguiría igual, pero ao mellor a verdadeira crise sería o triple de grave se somos nós os que paramos". El ganadero se queja de las escasez de ayudas al sector y siente desprotegido su trabajo. "Que axudas nos dan? Axudas para que veña o lobo ou o xabarín? Sempre estamos coa mesma canción! Vén o xabarín e desfai todo, rompe todo... Despois quéixanse de que soben os partidos populistas!", critica. Su único alivio en estos momentos es "el boca a boca", pues va vendiendo su producto a algunos particulares. "En lugar de defender o sector, porque temos unha carne de primeirísima calidade, vén carne de Arxentina ou Brasil onde os custos son máis baixos, carne de vacún a 2 euros o quilo. Alguén cre que ao pasar isto os bares e restaurantes van deixar de comprar esa carne?", añade. 

Só levamos “paus"

Manuel Yáñez tiene una explotación en A Pola, Castro Caldelas, y  ve el futuro "mal". " Outros cobran un ERTE e poden ir tirando, pero nós so imos levando paus e arrastramos esto dende hai anos. A metade das gandeirías non van dar saído adiante", augura. 

 Manuel Pérez Villar, de San Martiño, Castro Caldelas, que es su propio intermediario: "O futuro é difícil de saber. O que se ve é bastante escuro. A xente ten moito reparo polo que pode vir despois e vai a mercar máis porco, seguramente, porque é máis barato. Eu vendía máis do dobre, e como a min vaille pasar a todo o mundo. A crise e 2008 non vai ter nada que ver con isto. A xente ten moito medo. As familias teñen pánico". 

Asimismo, piensa en las nuevas incorporaciones, hasta 19 jóvenes en la zona de Castro Caldelas últimamente: "Por moita axuda que lles deran no momento, se non dan saída aos animais van quedar empeñados".  

Los puntos fuertes

Alberto Saco pone el punto de esperanza en un sector tocado. "O produto do agro local cumpre mellor ca ningún os criterios de seguridade alimentaria e eficiencia enerxética, por non precisar longos desprazamentos". También la calidad del producto puede ganar enteros tras esta crisis. "O produto tradicional ten unha calidade que non precisa ser sometida a tanto atranco administrativo, como as denominacións de orixe e etiquetas ecolóxicas, que acaban beneficiando ós máis grandes". En este sentido, Saco cree que una etiqueta de "agro local" sería "conveniente e suficiente". Otra oportunidad es la disponibilidad de superficie sin explotar. 

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