El Diario Oficial de Galicia publicará este miércoles el anuncio por el que se incluirá la castaña de Galicia en la Indicación Xeográfica Protexida. Así lo anunció ayer, en la clausura de Xantar, el conselleiro de Medio Rural, Alfredo Suárez Canal. También se creará un Consello Regulador provisional.
A aprobación desta protección transitoria supón o decimosetimo selo de la calidade para os productos galegos, e terá unha importancia destacada en Ourense, que aglutina máis da metade da produción de castaña anual, con 15.000 toneladas, subrayó ayer el conselleiro de Medio Rural, durante la clausura de la décima edición de Xantar 2009.
Así, Suárez Canal recordó que esta publicación en el Diario Oficial de Galicia va a permitir la comercialización deste produto coa Indicaxion Xeográfica Protegida dentro do mercado estatal, á espera de que a Unión Europea a inclúa no Rexistro comunitario de denominacións de calidade.
En este sentido, avanzó que nos próximos meses el Instituto Galego da Calidade Agroalimentaria (INCAGAL), que depende de Medio Ambiente, traballará na elaboración do rexistro de productores, almace nistas, operadores en fresco e industrias de transformado que formarán parte da IXP, señaló, lo que coincidirá en el tiempo con la creación de un Consello Regulador provisional, presidido por el industrial Jesús Quintá, ata a celebracións das eleccións nas que se que se elexirán os seus membros, matizó.
El consellerio de Medio Rural hizo estas declaraciones en el último día del Salón Galego de Gastronomía -dedicado a Portugal, el concello de Baña, y a la alimentación-, en el que estuvo acompañado por el presidente de los hosteleros, Ovidio Fernádnez Ojea; el teniente de alcalde del Concello de Ourense, Alexandre Sánchez Vidal, y el presidente de la región de Douro, Antonio Martinho.
Para Suárez Canal, certámenes como el Salón Galego de Gastronomía e Turismo son un bo paradigma de cómo resistir á crise, xa que o futuro da economía de Galicia ten que pasar polo vencello co sector primario. Para él, Xantar é un bo escaparate que ensina o que somos capaces de producir en noso país, subrayó el responsable de la Xunta.
Además, aprovechó su visita para anunciar que su departamento aprobará este ano el marchamo transitorio de calidad de otros ocho productos gallegos: cuatro con Denominación de Origen para los pimientos autóctonos de Herbón, O Cou to, Oímbra y Arnoia, y el resto (grelos, torta de santiago, botelo y androlla) con Indicación Xeografica Protexida.
La últimas horas de la décima edición de Xantar se centraron como en los días anteriores en distintas catas y talleres gastro nómicos, que acercaron a los asistentes a los caldos de Portugal, a cargo de la Asociación Galega de Catadores, y a una demostración de la cocina de interior por parte del chef del Parador de San Estevo de Ribas de Sil.
Así, Suárez Canal recordó que esta publicación en el Diario Oficial de Galicia va a permitir la comercialización deste produto coa Indicaxion Xeográfica Protegida dentro do mercado estatal, á espera de que a Unión Europea a inclúa no Rexistro comunitario de denominacións de calidade.
En este sentido, avanzó que nos próximos meses el Instituto Galego da Calidade Agroalimentaria (INCAGAL), que depende de Medio Ambiente, traballará na elaboración do rexistro de productores, almace nistas, operadores en fresco e industrias de transformado que formarán parte da IXP, señaló, lo que coincidirá en el tiempo con la creación de un Consello Regulador provisional, presidido por el industrial Jesús Quintá, ata a celebracións das eleccións nas que se que se elexirán os seus membros, matizó.
El consellerio de Medio Rural hizo estas declaraciones en el último día del Salón Galego de Gastronomía -dedicado a Portugal, el concello de Baña, y a la alimentación-, en el que estuvo acompañado por el presidente de los hosteleros, Ovidio Fernádnez Ojea; el teniente de alcalde del Concello de Ourense, Alexandre Sánchez Vidal, y el presidente de la región de Douro, Antonio Martinho.
Para Suárez Canal, certámenes como el Salón Galego de Gastronomía e Turismo son un bo paradigma de cómo resistir á crise, xa que o futuro da economía de Galicia ten que pasar polo vencello co sector primario. Para él, Xantar é un bo escaparate que ensina o que somos capaces de producir en noso país, subrayó el responsable de la Xunta.
Además, aprovechó su visita para anunciar que su departamento aprobará este ano el marchamo transitorio de calidad de otros ocho productos gallegos: cuatro con Denominación de Origen para los pimientos autóctonos de Herbón, O Cou to, Oímbra y Arnoia, y el resto (grelos, torta de santiago, botelo y androlla) con Indicación Xeografica Protexida.
La últimas horas de la décima edición de Xantar se centraron como en los días anteriores en distintas catas y talleres gastro nómicos, que acercaron a los asistentes a los caldos de Portugal, a cargo de la Asociación Galega de Catadores, y a una demostración de la cocina de interior por parte del chef del Parador de San Estevo de Ribas de Sil.