Unha iniciativa que produce extractos de algas das costas galegas, gañadora do premio 'Base Tecnolóxica' da USC

Tamén obteñen os premios 'Muller emprendedora' e 'Empresa Xove' unha compañía de seguridade alimentaria e un proxecto sobre modelado molecular

Unha iniciativa que produce extractos de algas procedentes das costas galegas mediante a aplicación de tecnoloxías de ultrasóns gaña o premio 'Base Tecnolóxica' do XIV Concurso de Proxectos Empresariais Innovadores da Universidade de Santiago (USC).

Neste sentido, os promotores deste proxecto -Marivel Sánchez Guerrero e Jorge Sineiro Torres- explicaron que o extracto de alga se emprega na "industria cosmética", fundamentalmente como "principio activo".

Pero ademais do recoñecemento, este galardón contén unha dotación económica para os dous promotores desta iniciativa -ambos os dous do Departamento de Enxeñaría Química- . En concreto, inclúe unha dotación de 2.000 euros e a posibilidade de alcanzar ata 24.000 euros de financiamento a través dun empréstito participativo.

Durante a entrega deste premio -que tivo lugar no Reitorado da USC- entregáronse outros dous: os galardóns de 'Muller Emprendedora' e 'Empresa Xove'. Así, o primeiro deles foi outorgado ao grupo de investigación de materiais en contacto con alimentos do Departamento de Química Analítica, Nutrición e Bromatoloxía da Facultade de Farmacia.

E é que este departamento impulsou a empresa 'Chamantec', unha compañía de seguridade alimentaria, envasado e embalaxe, ademais doutros produtos o contacto dos cales co consumidor poida supoñer algún risco para a saúde.

GALARDÓN 'EMPRESA XOVE'

No que respecta ao galardón outorgado a 'Empresa Xove'', este foi entregado ao grupo de materia branda e biofísica molecular do doutor Angel Piñeiro polo proxecto 'MD.Use' -os promotores da cal son Rebeca García Fandiño e Edgar Mixcoha-.

En concreto, esta iniciativa -que prevé constituirse como empresa ao longo do presente trimestre- consiste na "prestación de servizos de consultoría para a aplicación da dinámica e modelado molecular como alternativa e complemento dos métodos experimentais tradicionais para optimizar a xeración de hipóteses válidas, o uso de procedementos axeitados e a interpretación dos resultados obtidos".

Sobre o obxectivo do Concurso de Proxectos Empresariais Innovadores, o director do programa Uniemprende da USC, Carlos Hernández Sande, subliñou que pretende "impulsar a creación de empresas innovadoras" por parte de estudantes, graduados e investigadores.

Para seleccionar os proxectos premiados, o xurado valorou a "viabilidade dos proxectos", o "grao de innovación do produto, proceso ou servizo", o "volume de emprego proxectado", o "carácter multidisciplinar do equipo promotor" e a "presenza de políticas de igualdade".

PRESENZA DO REITOR DA USC

A cerimonia na que se entregaron estes tres premios foi presidida polo reitor da USC, Juan Viaño, quen resaltou a "importancia" que ten o "traslado do saber científico e tecnolóxico" ao "ámbito empresarial".

Nesta mesma liña, tamén fixo fincapé na "alta calidade" da maioría dos proxectos presentados, aínda que "só" tres resultaran premiados.

Sobre este feito, o director do programa Uniemprende da USC, Carlos Hernández Sande, sinalou que "antes había máis premios" -en relación ás pasadas edicións do Concurso de Proxectos Empresariais Innovadores da USC-. E é que, como causa disto, apuntou ás "condicións económicas".

Ademais do reitor da USC e do director do programa Uniemprende, estiveron presentes na entrega de premios o secretario xeral de Universidades, José Alberto Díez de Castro, e a subdirectora xeral de Xestión Técnico-Administrativa e Orzamentaria de la Secretaría Xeral de Igualdade, Mª Fe Alvedro Riveiro.

"NORMAL" APOIAR ESTAS INICIATIVAS

O primeiro manifestou que, despois de 14 edicións, "podemos considerar normal que unha Universidade apoie este tipo de iniciativas". "Pero antes non era así", apostilou.

Pola súa banda, Alvedro indicou que o perfil da muller emprendedora en Galicia se sitúa entre os 34 e 45 anos de idade, procedente dun ámbito urbano, con estudios universitarios e formación en emprendimiento.

Te puede interesar