El Concello carballiñés apoyará esta iniciativa e incluirá el producto en todas las ferias de turismo

Las ’pulpeiras’ de Arcos se asocian para la promoción de una marca de calidad propia

La creación de una asociación de ’pulpeiras’ en la parroquia de Arcos es el primer paso para solicitar una Indicación Xeográfica Protexida (IXP) del producto estrella de la gastronomía de Carballiño. Según estas profesionales, ’o obxectivo é dispoñer dunha marca de calidade para que se nos recoñeza no exterior e evitar calquera tipo de imitación ou competencia desleal’. El concejal de Turismo, Manuel Dacal, aseguró que ’imos poñer a disposición delas tódolos medios técnicos e xurídicos que precisen para conquerilo’.

Un grupo de ’pulpeiras’ de la parroquia de Arcos, cuna histórica de la cocción del cefalópodo, está elaborando los correspondientes estatutos para la constitución de una asociación en defensa de sus intereses como colectivo. Las promotoras de esta iniciativa señalan que ’un dos obxectivos é que podamos dispoñer dunha marca de calidade que facilite a nosa identificación cando nos desplazamos a outros puntos de Galicia, do resto do Estado ou do extranxeiro’.

Al respecto, apuntan que ’queremos que se nos recoñeza coma pulpeiras ou pulpeiros de Arcos, xa que somos a depositarias dun legado culinario que foi transmitido de xeneración en xeneración e que na actualidade cremos que é un patrimonio máis do Carballiño’. En este mismo sentido, alertan de que ’agora hai moita xente que non ten vinculación algunha coas nosas familias ou con Arcos e que se adica a coce-lo polbo cun sistema moi diferente ó que herdamos dos nosos devanceiros’. Y ponen como ejemplo el desuso de las ’caldeiras’ de cobre y los platos de madera, además del aliño con aceite, sal y pimienta de baja calidad.

Competencia

Por este motivo, en una reunión que este colectivo de profesionales mantuvo con el concejal de Turismo, Manuel Dacal, plantearon la posibilidad de solicitar para el pulpo una Indicación Xeográfica Protexida (IXP), una declaración oficial similar a la conseguida por el Pan de Cea hace cuatro años. ’Deste xeito, acadaríamos unha marca de calidade que evite calquera tipo de imitación ou competencia des leal’, manifiestan las ’pulpeiras’.

Una propuesta que fue recibida con agrado por Manuel Dacal. El edil socialista comenta que ’é un tema que están levando elas, e unha vez que se poña en marcha a asociación recibirán todo o apoio tanto a nivel téc nico coma xurídico para conquerir o indicativo de calidade, que deberá ser tramitado ante Medio Rural e aprobado logo polo Ministerio de Agricultura’.

El concejal adelanta que ’será o propio Padroado Municipal de Turismo quen de levar a cabo toda a xestión neste tema, unha vez se nomee o novo xerente’. Manuel Dacal convocará el pleno del patronato ’uns 10 días despois das Eleccións Xerais, para que os seus membros poidan aportar as súas ideas para a promoción do Carballiño’.

Te puede interesar