FIESTAS LOCALES
La LXIII Feira do Viño do Ribeiro busca imagen
ENTREVISTA
O catedrático de Historia Contemporánea da USC, Xavier Castro, presenta este venres ás 19:00 horas no Museo do Viño de Galicia, en Ribadavia, as publicacións “Tostado. O viño nobre de Galicia” e “Os grandes viños galegos. Orixinalidade e historia”. O acto incluirá unha mesa redonda sobre o viño tostado e unha degustación co fin de dar a coñecer un produto que para o autor é primordial na nosa gastronomía.
Pregunta. Por que un libro dedicado ao tostado?
Respuesta.Pola súa importancia extraordinaria. É o produto mais singular e valioso que ten a gastronomía galega. É un viño moi natural, elaborado por pasificación, pendurando os mellores acios de treixadura e deshidratando a uva. A fermentación é mais longa e a maduración moi coidada. A produción é reducida pero de altísima calidade. Alcanza os 15 ou 16 graos de forma natural, e a diferenza doutros viños doces, non leva alcohol engadido.
P.Tivo tamén unha importancia histórica e social.
R.O tostado era o viño das grandes ocasións, o dos pazos. Os fidalgos presumían de facer un estupendo tostado poñendo énfase en que non empalagase, en que acadase un punto axustado de dozura. Tamén era o viño dos colleiteiros acomodados, e se gardaba para eventos importantes como vodas ou bautizos e para endozar os momentos críticos da existencia. Por exemplo, a unha persoa que estaba agonizando dábaselle unhas pingas de tostado para que levase un sabor agradable.
P.Que lle parece a recuperación que se está a dar no Ribeiro?
R.É francamente marabillosa, porque durante o franquismo quedou relegado. A partir dos anos 70 houbo algúns adegueiros conscientes da importancia do tostado que comezaron a elaboralo e o comercializan hoxe en día. O desafío é que o consumidor o coñeza e se decate da importancia de ter un viño así en Galicia, tan excelso. Na dieta atlántica, a xoia é o viño tostado, e as administracións tamén deberan ser conscientes de que temos esta marabilla e impulsar a súa promoción.
P.Pode axudar nun momento difícil no Ribeiro polo descenso da produción?
R.A calidade é a gran aposta da viticultura galega. Galicia non pode competir en viños baratos e sinxelos porque o clima e a humidade fan necesarios tratamentos que encarecen a produción. Non seremos competitivos cos produtos básicos, temos que apostar por viños de gran calidade, singulares, orixinais e elaborados. E o tostado debe ser o mascarón de proa da nave na que viaxan os viños galegos.
P.E que papel xoga a muller neste futuro do viño?
R.Tradicionalmente as mulleres foron discriminadas no consumo de viño. Era un produto de homes, eles o facían e o bebían e estaba ben visto que a muller fose abstemia. Hoxe téndese a igualdade, e está demostrado que elas teñen unha sensibilidade moi particular e unha actitude mais aberta para as innovacións de viticultura e para apreciar a excelencia, e en particular os viños doces como o tostado.
Contenido patrocinado
También te puede interesar
FIESTAS LOCALES
La LXIII Feira do Viño do Ribeiro busca imagen
GRAN BELÉN NAVIDEÑO
Quince metros cuadrados de tradición en un belén familiar de Ribadavia
AMPLIACIÓN HISTÓRICA
La Red de Juderías aumenta con el liderazgo de Ribadavia
Lo último
ELECCIONES AUTONÓMICAS
Gráfico | Así ha votado Extremadura desde 1983: clara predominancia del PSOE
0,88% MÁS QUE HACE UN AÑO
Gráfico | El balance trimestral de violencia de género arroja casi 50.000 víctimas