Juan Andrés Hervella
Igrexas e capelas ourensás
A finais do século XIX a filoxera, un pequeno insecto que ten grande apetencia polas vides europeas (vitis vinífera) entrou “a saco” neste vello continente procedente das Américas, onde as cepas se autodefendían cun sistema ben sinxelo: as raíces tiñan un espesor suficiente para que a picadura do insecto non penetrara ata o interior podendo facer un dano mortal á planta. A practica totalidade do viñedo galego desapareceu, e milleiros de galegos e galegas das zonas vitivinícolas colleron o barco para tentar buscar fortuna noutras mundos, mentres que os que quedaron, tentaron recuperar as viñas enxertando a vide europea sobre o bravo americano resistente á picadura ou mesmo hibridando ambas razas, como sucedeu, principalmente nas zonas costeiras. En 1888, por instrución do ministro de Fomento, o ferrolán José Canalejas, créanse as Comisións Ambulantes Docentes formadas por un Enxeñeiro Agrónomo, un Perito Agrícola e dous Capataces Agrícolas para ensinar o cultivo da vide americana e a enxerta sobre esta das variedades europeas, para asegurar a reconstitución dos viñedos destruídos pola filoxera, e formar capataces enxertadores e de cultivo de cepas americanas. Comezou así unha lenta e custosa recuperación en varias comarcas vitícolas, pero outras zonas practicamente desapareceron, e a produción vitícola pasou a ser testemuñal.
Compre lembrar que en Galicia, a parte das DO Rías Baixas, Ribeiro, Ribeira Sacra, Valdeorras e Monterrei, outras zonas vitícolas tradicionais foron recuperando o seu esplendor baixo a figura de Indicacións Xeográficas Protexidas (Val do Miño-Ourense, Terra de Barbanza e Iria, Ribeiras do Morrazo, Terra de Betanzos, e Terras do Navia) baixo a denominacións de “Viños da Terra” . Precisamente, nestas dúas últimas, a viticultura profesional practicamente desapareceu e con ela, o cultivo da caste tradicional Branca Lexítima.
a recuperación desta extraordinaria variedade de vinífera, cun potencial equiparable ao Albariño, Treixadura ou Godello foi, por fin, unha realidade
Afortunadamente, nas últimas décadas, cun traballo incansable de determinadas persoas entusiastas, a recuperación desta extraordinaria variedade de vinífera, cun potencial equiparable ao Albariño, Treixadura ou Godello foi, por fin, unha realidade. Entre estes precursores do reencontro atopamos a Xosé Antón Meixide “Tonecho”, enxeñeiro pola mañá e viticultor pola tarde que, xunto con Lucinda Vázquez deron vida a Adegas Bordel, unha explotación familiar emprazada en Sarandóns, no concello de Abegondo, creando un exquisito viño branco Bordelar, ou monovarietal de Branca Lexítima Xeixedo, ademais dunhas incursións nos tintos e espumosos.
Pero esta iniciativa ten un valor engadido: ademais de elaborar uns bos viños, o feito de que sexan etiquetados e comercializados en galego, fixo que esta adega fora recoñecida este ano co premio Bacelo e Prata que concede a Asociación Alvaro das Casas, recoñecendo así o esforzo de centos de viticultores e viticultoras que fixeron un extraordinario esforzo por recuperar unha historia, unha tradición e un modo de vida e tamén preservar un idioma que nin a filoxera, nin reis nin caudillos foron quen de eliminar.
Contenido patrocinado
También te puede interesar
Juan Andrés Hervella
Igrexas e capelas ourensás
Carlos Risco
LA CIUDAD QUE TODAVÍA ESTÁ
El ventanuco de la calle de la Primavera
Miguel Michinel
TINTA DE VERANO
Muskele
Julián Pardinas Sanz
El sanchismo no es socialismo
Lo último
PRINCIPAL ACCIONISTA
CriteriaCaixa compra otro 2% y ya tiene el 26% de Naturgy
LOS TITULARES DE HOY
La portada de La Región de este jueves, 18 de diciembre
PRIMERA FEB
El COB perdió con las botas puestas