Arturo Maneiro
PUNTADAS CON HILO
El Prestige del Gobierno sanchista
Afirmaba Álvaro Cunqueiro, un dos nosos máis grandes gastrónomos, que Galicia posúe a mellor despensa de Occidente. En Ourense, no 'Lusitano', no concello de Lobios, a mesa galega ten colmado os paladares máis exquisitos e esixentes, a través de tres xeracións familiares para un mesmo obxectivo: ser referente gastronómico do Xurés galego, na Baixa Limia, da máis tradicional cociña galega que se poida degustar desde antes da guerra ata hoxe mesmo; sempre a base dos produtos naturais da terra. No 'Lusitano', a gastronomía convértese en pracer humano desde a relación do home coa súa alimentación e o seu medio ambiente, en pleno Xurés. A gastronomía é sen dúbida unha das características esenciais que define a identidade cultural dun pobo; isto resulta particularmente acertado cando falamos da Baixa Limia, e do interior máis interior de Galicia, na casa de ben comer que é o mesmo que dicir 'O Lusitano'.
Derívame Javier -o noso amigo, amigo universal ao que se lle resisten os detractores, coñecido como 'o Javier do Lusitano'- o 'Anuario industrial y artístico de España', con data de 1931. Neste antigo manuscrito, Javier faime observar que o 'Restaurante Lusitano' data de 1930, polo que xa son oitenta anos de vida, ofrecendo os exquisitos produtos da terra, extraídos cunha sabiduría que é filla dun saber culinario. Oitenta anos e ¡tres xeracións familiares! Desde o fundador que, procedente do veciño concello de Amares (Braga-Portugal), chegou as terras de Lobios para traballar nas minas de Sombras; referímonos a Luís Díaz Machado, avó paterno dos actuais xerentes. Así naceu, por iniciativa deste portugués e dunha galega de Lobios ?Joaquina Díaz Boga- a 'Fonda Lusitana', como aínda se coñece. A segunda xeración, composta por Luisa Díaz Boga (Lola) e Francisco Silva Silva, adaptouse as necesidades do tempo, polo que ao que estaba sendo fonda e café bar, engadiuse a carnicería, sempre coa observancia das necesidades do momento e a explotación dos recursos propios da terra, a carne bovina e da caza... E a terceira xeración, encabezada por 'o Javier do Lusitano', que transformou o negocio en hotel-restaurante máis cafetería-pub, en outra nova e actual adaptación ás necesidades e demandas. ¡Voulles delatar un segredo para moitos!: Con Javier perdeuse un grande defensa central para o fútbol provincial e de Galicia; para estar na terceira xeración do negocio familiar, porque chegado o momento decantouse: ir axudar ao negocio de Lobios, e deixar a cidade e o fútbol. Pero os seus antigos amigos, xogadores do Benfica, veñen a visitalo, e Javier os trae por aquí; non hai moito puidemos charlar co extremo dereito Xosé Augusto na tertulia deportiva de 'Afiador'.
Disfrutar da mellor gastronomía tradicional da Baixa Limia, os pratos e sobremesas que contribuíron a paliar a fame nos tempos da guerra e posguerra, e algúns só se disfrutaban en días de festa. Aqueles primeiros pratos de empanada artesán, lacón con grelos, zarrabullo, callos limiaos, e sobremesas de formigos, migallas, que aínda hoxe pódense degustar. ¿Cantas veces dise que a fame agudiza o enxeño? Así ocorreu cos formigos, rica sobremesa da zona, onde o enxeño se agudizou nos primeiros tempos para aproveitar as sobras; elaborado de ingredentes como o pan duro, leite, ovos, azucre e sal, elabórase a sobremesa. ¿A preparación?, lle poden dar a receita no 'Lusitano'.
Pero a incesante evolución gastronómica do local cohabita, sen embargo, coa maxestosa preparación para a degustación dos produtos típicos e propios do lugar: o cocido, carnes e os callos limiaos, ¡por suposto! Pero o que desexe a máis variada, mellor e rica degustación de carnes de caza con arroz, non encontrará outro lugar mellor. ¡En fin!, a gastronomía desta parte da Baixa Limia, e concretamente no 'Lusitano', susténtase nunhas materias primas de excepcional calidade, propias da natureza, e a súa cociña tradicional soubo sempre eludir inxustificadas sofistificacións que puideran encubrir as súas características naturais. Todo tan verídico como que vindo dunha cea a base de arroz de caza, un dos convidados sentenciou 'esta noite non vou lavar os dentes; quero seguir disfrutando do sabor da cea'.
Contenido patrocinado
También te puede interesar
Arturo Maneiro
PUNTADAS CON HILO
El Prestige del Gobierno sanchista
José María Eguileta Franco
DIARIOS DO PASADO
Que nos fixo humanos?
Itxu Díaz
CRÓNICAS DE OTOÑO
Nada más navideño que una nueva ilusión
Gonzalo Iglesias Sueiro
Verdad o ficción
Lo último
A varios organismos
Honduras denuncia a Trump por injerencia en sus elecciones
ESTATUAS PROFETAS JEREMÍAS Y EZEQUIEL
Santiago recibe las esculturas del Pórtico de la Gloria tras 70 años fuera de la ciudad
PROGRAMACIÓN NAVIDAD 2025
El centro comercial Ponte Vella arranca su programación navideña con ocio, talleres y visitas mágicas